torsdag 6 mars 2008

Snart dags för Promenadporterbryggning

Idag beställde jag råvarorna till PDA's Promenadporter. Det här är ett litet projekt som jag har varit delaktig i under de senaste fyra åren. PDA, eller som det också heter, Porter Drinkers Association, är en kårförening på Göteborgs Universitet som samlar gamla studenter och andra intresserade som gillar att dricka Porter. PDA har funnits i tre uppsättningar och startade som en ursäkt för att kunna åka till det gamla porterbryggeriet på Klippan i Göteborg. För att bli medlem krävs att någon medlem har 'observerat' att du tycker om porter. När jag själv blev medlem hörde jag talas om tidigare försök att brygga porter. Bland annat ett recept när man skulle använda 'en nypa' salt för att justera vattenkvaliteten. Denna nypa blev en rejäl grabbnäve, och ölet smakade därefter!

PDA har historiskt främjat konsumptionen av Carnegie Porter framför 'det andra' som dom ljusa lagerölen kallas. Och av den anledningen har vi försökt göra en hembrygd porter som kommer nära denna dryck. I år blir det femte gången vi brygger efter liknande recept. Vi har varierat receptet ganska mycket och det är spännande att se hur olika varianter man får fram med olika recept. Givetvis finns flera åsikter om hur en promenadporter skall smaka. Det är viktigt att den är av måttlig alkoholhalt för att det skall gå att konsumera stora mängder under våra aktiviteter utan att ramla omkull. Nalle brukar dock ha åsikter om att den är alltför svag. Den skall vara kraftigt rostad, men får inte bli en stout. Även om Nalle tycker den kan vara mer rostad. Nalle tycker för övrigt att Yeti och andra Imperial Stout kan vara både starkare och mer brända. Och dessutom krävs en viss sötma, eftersom dom flesta PDA members gilla söta porter.

Årets Promenadporter kommer bli en återgång till 2006 års variant med små variationer. Eller förenklingar kanske är ett bättre ord för den innehöll 10 olika maltsorter. Årets upplaga kommer innehålla en bas av Pilsner- och Mynchnermalt, Amber och Brown Malt för den historiska kopplingen, två olika karamellmalter för sötman och Pale Chocolate, Chocolate och Black Patent för den rätta färgen och chokladighetens skull. Och kanske lite andra sorter med ifall jag känner för det. Humlen är inte helt klar än, men förmodligen några traditionella engelska sorter. Eventuellt lite amerikanskt för citrustonerna, och kanske något tyskt, för att det troligtvis är vad Carlsberg använder i Carnegien idag. Jästen bli antingen Fermentis US-05 för att det är smidigt med torrjäst, eller någon sort som finns tillgängligt på brygglokalen när vi kommer dit. 06-an var väldigt bra och till den använde vi Wyeast 1728 Scottish Ale.

Den 15 mars bryggeri vi på Drakens i Mölndal.

Porter Porter!